Črn jezik – kaj zdaj?

Včasih imaš občutek, kot da te nič več ne more presenetiti in da veš dejansko že veš prav vse. No, to ne bo držalo.

V začetku meseca januarja sem začela opažati, da ima Sofia jezik zelo čudne barve. Nekaj dni sem opazovala kaj se dogaja in jezik se je vedno bolj barval na rjavo. Postajal je vedno temnejši in res nisem imela pojma od česa. Res, da sedaj že je kar dosti druge hrane, ampak še vedno nisem opazila, da bi jedla kakšno “rjavo” hrano. Najprej sem pomislila na čokolado, saj je jezik bil ravno takšne barve, vendar čokolade še naša 8. mesečna punčka ne je, torej je to odpadlo. Jezik je postajal vedno bolj in bolj rjav, na koncu že skoraj črn. Ne pretiravam! Takšen jezik je pri nas trajal en mesec. In kaj je bil razlog tega?

Razlogov za takšen jezik je kar nekaj. Rjav jezik se pojavi pri otrocih, ki pijejo preveč čaja, ki jemljejo kakšna zdravila ali antibiotike, jedo veliko različne hrane, kar povzroči nabiranje bakterij na jeziku … Takšen jezik se lahko pojavi tudi pri odraslemu človeku, če pije preveč alkoholnih pijač ali pa preveč kadi. Takšen pojav se imenuje črn jezik. Sofia ga je dobila zaradi jemanja zdravil, saj je probolela dva bronhitisa in angino. In ne, panika sploh ni potrebna!

Da bi jezik čimprej izgledal tako kot mora, je najbolje, da se ga pred obrokom skrtači. Pri dojenčkih je to malce težje, ampak sem sama našla način, da je Sofia vsaj malo pustila, da sva lahko jezik sčistile. V Dm-u sem našla zobne ščetke za dojenčke začetnike. So ravno prav izobčene, da lahko dojenčku “masiraš” dlesni in tako tudi jeziček. Sofija prav uživa, ko še sedaj vsako jutro masirava dlesni. Po parih dneh krtačenja jezika je jezik že skoraj takšen kot mora biti, a ne še povsem.

Če nimaš takšne krtačke, pa lahko jeziček drgneš tudi z brisačko. Najbolj preprost način in enako učinkovit je.

(Visited 1,533 times, 1 visits today)

You may also like