Kako huda bolezen je to?

Dan ko misliš, da se ne bo zgodilo nič posebnega in da gre tvoje dete samo v posvetovalnico, se kaj kmalu lahko spremeni v nočno moro. Pa ne govorim tega “kar tako”, ampak zase govori naša izkušnja.

Spomnim se par mesecev nazaj, ko je bilo naše dete staro skoraj 6 mesecev. Takrat smo imeli res kašelj na kašelj, brez dodatnih simptomov, … dokler nismo imeli čez nekaj dni posvetovalnice. Vse je bilo v redu, nato zdravnik reče: “Tukaj na pljučkih se pa nekaj dela …” Glede na to, da je Sofia moj prvi otrok, sem imela milijon in eno vprašanje za zdravnika, ki je svetoval, naj veliko vlažimo prostor, delamo inhalacije, vodne pare v kopalnici, dajemo mokre brisačke na radiatorje … poleg tega pa naj uporabljamo zdravilo Ventolin.

Naročil nam je, da naj ponoči, ko bo že nekaj časa spala, štejemo kako hitro diha (od 30 – 40 vdihov naj bi bilo normalno dihanje za otroka do 1. leta starosti), opazujemo naj, če bodo ustnice postajale modre in če se bo pojavila vročina. Pri teh znakih je potrebno takoj nazaj do zdravnika. Pomirilo me je dejstvo, da je bil bronhitis šele v začetni fazi in tako je bila možnost za pojav vseh teh znakov res majhna. Toda jemanje zdravila Ventolin – to je misija, sploh če je otrok živahen kot naša Sofia. Sofia je takoj, ko je zagledala pumpico in nanjo pripet lonček začela neumorno jokati. Obračala se je na trebuh z glavo v vzglavnik. Komaj smo čakali, da smo dali to čez in da je bilo jemanja zdravila konec.

Ni trajalo dolgo, po nekaj tednih se nam je znova pojavil bronhitis. Tokrat nas je zaskrbelo, ko se je Sofia v spanju začela davit. Očesa nismo zatisnili, ker je kar naprej kašljala in se davila. Zopet smo dobili predpisan Ventolin. Sama sem postala kar malce preveč obsedena s čistočo, inhalacijami, vlaženjem prostora … In čez par tednov, ko smo pozdravili še drugi bronhitis, se je pojavil še tretji! Mislila sem, da se mi bo zmešalo! Ampak čisto zares! Nisem več vedela, kaj delam narobe. Tokrat sem se odločila, da posežem po dodatni metodi, ki je do sedaj še nismo sprobali. To so solne terapije. Gre za to, da te za 20. min “zaprejo” v sobico z igračkami in z otroško glasbo, sobica pa je polna soli. Prijetno okolje in ambient. Otrok na neposreden način vdihuje sol, kar mu pomaga pri sproščanju dihalnih poti, lajša izkašljevanje, redči sluz …  Nam so priporočali 6 terapij, vendar smo že pri četrti odnehali. Zakaj? Mi smo imeli štiri terapije dovolj, da je pomagalo.

Sofia je sedaj zdrava kot riba (za potrkat po lesu) in če prej vsi možni načini niso pomagali, so solne terapije resnično pozdravile naše bronhitise. Od decembra, ko je imela tretji bronhitis pa vse do danes sredi marca – ni niti sledu o tem, da bi bil na vidiku kakšen novi bronhiolitis.

 

(Visited 414 times, 1 visits today)

You may also like