Je porod res zelo boleč?

O tem vprašanju sem razmišljala odkar sem izvedela, da sem noseča. Prebrala sem nešteto blogov, pregledala nič koliko spletnih strani v slovenščini ter v angleščini in španščini. Vedno sem naletela na povsem mešana mnenja. Nekatere ženske so pisale kako je hudo in da nikoli več ne gredo rodit, spet druge, da je porod bil tako lahek, da niti vedele niso, kdaj so rodile.

Nekaj mesecev pred porodom sem se odpravila v šolo za starše, da bi izvedela še kaj novega o prihajajoči vlogi, da bi se česa naučila in predvsem to, da bi se pripravila na sam porod. Razložili so nam, kakšne so možnosti za lajšanje bolečine med porodom in bolj kot so razlagali, bolj sem bila prepričana, da sama ne bom zahtevala epiduralne anestezije. Kaj so bile še ostale opcije: aromaterapija, masaža, refleksologija, hipnoza … Mi je pa nekaj res padlo v oči. Akupunktura. Akupunktura je starodavna kitajska terapija, ki pomeni vbadanje iglic v točno določena mesta, oziroma točke na telesu. Mogoče je bilo na začetku malce oklevanja: bi, ali ne? Ampak kasneje, ko sem za nasvet povprašala še prijateljico Ano, sem bila trdno odločena, da grem na akupunkturo. Imela sem to srečo, da sem lahko na terapijo odšla k najboljši specialistki za akupunkturo dr. Ocvirkovi, uradni naziv: Marija Ocvirk, dr. med IBCLC, specialistka ginekologije in porodništva. Svojo ordinacijo ima v kompleksu medicinskega centra na Dobrni, kar mi je bilo zelo všeč, saj je samo nekaj minut od mojega doma.

Na akupunkturo se lahko nosečnica odpravi v 36. tednu. Za prvorodke je priporočljivih od 5 do 6 terapij, medtem ko za več-rodke od 3 do največ 5 terapij. In ne, nič vam ne bo pomagalo, če bi želele na akupunkturo prej. Prezgodnja akupunktura vam bi le škodila, saj bi lahko prišlo do prezgodnjega poroda, dojenček pa bi nato bil nedonošenček.

Le tri dni do datuma poroda (18.5.2016) sem odšla na zadnjo akupunkturo – sprožilno. Dr. Ocvirkova mi je dejala, da bo zadnja terapija začela učinkovati po treh, ali štirih dneh. In res.  V porodnišnici so me zadržali 21.5.2016. Najprej sem se jezila, zakaj so me obdržali, če me nič ne muči in sem še čisto vredu. Naslednji dan zjutraj so sledili pregledi CTG. Nobenih znakov ni bilo, da bi se karkoli dogajalo, bolelo pa me tudi (še) ni. Še vesela sem bila, ko me je prišla obiskat družina. Dokler niso odšli. Takrat me je začelo malce ščipati v trebuščku. In seveda, zopet pregled CTG. Sicer me sprva niso želeli pregledati, dokler res nisem sama “zatežila”. Še takrat, ko je bil CTG mimo, mi je ena od sester rekla, da to še ne more biti zares, ker bi me veliko bolj bolelo. Pa je res bilo tako? Če ne bi takrat Matic še enkrat zatežil sestram, me sploh ne bi jemale resno. Takrat so bile ob meni tri sestre in ena izmed njih je ugotovila, da se je pa res nekaj začelo dogajati. Poslali so me do ginekologinje, da me pregleda. Ooo gospa, vi ste pa že 6 cm odprti, je rekla. Nasmehnila sem se in odpeljali so me v porodno sobo. Ura je bila okoli pol šeste ure popoldne in takrat sem bila v porodni sobi pripravljena, da se porod začne. Kako je potekal porod? Babica me je sama od sebe vprašala, če sem bila na akupunkturi. Zanimalo me je, zakaj me to sprašuje. Odgovor je bil, da sem se zelo hitro odprla in da se to pri prvorodkah zelo malokrat zgodi. Cel čas poroda sem bila nasmejana. Res me ni bolelo. Priznam, proti koncu me je malce zabolelo, ampak to je trajalo res samo kakšno sekundo. In v rokah sem že držala mojo princesko. Ker sem se med porodom malce “pretrgala”, sem bila šivana in takrat mi je ginekologinja rekla, da naj jemljem protibolečinske tablete, saj imam kot kaže zelo visok prag bolečine. Mislim, da sem pojedla samo dve tableti in nič več. Moja izkušnja je bila tako zelo pozitivna. In sam porod je bil zelo “lahek”. Rodila sem v dveh urah, kar je za prvorodke zelo hitro. Je pomagala akupunkura? Sama sem prepričana, da mi je. Če ne drugega, sem se tudi v nosečnosti ves čas počutila odlično. Prav tako po porodu. In kaj je z bolečinami? Zame je bilo bolj boleče obdobje po porodu. Že zaradi šivov in tega, kako sedeti. Normalno sedenje je pri meni za nekaj časa kar odpadlo.

 

(Visited 916 times, 1 visits today)

You may also like