Šesta otroška bolezen

Najlepši so trenutki, ko imaš ob sebi malo štručko, ko jo lahko stiskaš, gledaš kako lepo spi, ji pripoveduješ pravljice … Dokler tvoj mali otroček prvič ne zboli, je vse kot pravljica. Naš bolezenski “prvič” se je zgodil pri 6. mesecih, ko je naša mala punčka čez noč dobila vročino 39 stopinj celzija.

Čeprav pravijo, da naj pred otrokom ne bi kazali, da smo panični, sem sama storila ravno to napako. Res, da je to moj prvi otrok in o vsem vem še bolj malo, ampak kljub temu, da smo naši sončici dajali Calpol za zniževanje vročine, ni pomagalo nič. Vročina je trajala dva dni, zatem so se pojavili rdeči izpuščaji po celotnem trupu in celotnem obrazu – PANIKA.

Foto: tgp, simbolična fotografija

To je bil dovolj tehten razlog, da obiščemo zdravnika. Takoj ko je videl našo sončico, je povedal, da smo lahko brez skrbi, saj ima šesto otroško bolezen, ki jo pač mora preboleti. Sledilo je olajšanje. Sicer ne dokončno. Še vedno sem bila malce živčna. Šesto otroško bolezen bi naj dobili otroci od treh mesecev do treh let, najpogosteje pa se pojavi ravno pri dojenčkih okoli 9. meseca. Virus šeste otroške bolezni se prenaša kapljično – s slino, kašljem ali pa z izločkom iz nosu. Večinoma otroci za to boleznijo zbolijo jeseni ali spomladi.

Foto: ontentwithpictures, simbolična fotografija
Naša mala sončica je imela povišano telesno temperaturo dva dni, naslednje tri dni pa je imela izpuščaje. To je pomenilo, da ni več “kužna”. Po petih dnevih ni bilo sledu o kakršnikoli bolezni in mami je lahko spet normalno dihala. Za šesto bolezen se ne dobi nobenih zdravil in tudi verjetnost za kakršnikoli zaplet je res majhna. Ob tem sem se naučila, da se moram vedno potruditi in ne smem biti panična, ker vsaka bolezen še ne pomeni, da je z otrokom kaj res hudo narobe.
 
(Visited 2,133 times, 1 visits today)

You may also like